Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fejfájás, nők, hormonok - van összefüggés?
  2023-12-07 21:10:14, csütörtök
 
  A nők sokkal gyakrabban küzdenek fejfájással, mint a férfiak, aminek többek között a hormonok az okai.

A hormonokkal kapcsolatos fejfájás kiváltói között szerepel többek között a menstruáció, a terhesség, az orális fogamzásgátlók szedése, illetve a klimax is.

A női nemi hormonnak kiemelkedő a szerepe, azaz az ösztrogén fontos szerepet tölt be a női testben. Egyrészt felelős a reproduktív rendszer fejlődéséért, másrészt ennek a rendszernek a szabályozása is a feladatai közé tartozik.

A fejfájás már a pubertás korba lépő lányokat is érinti. A fiúk is szenvedhetnek ettől az egészségi panasztól, de a lányokat sokkal erőteljesebben érinti ez a probléma. A lányoknak azért is okoz ez nagyobb gondot, mert a kamaszkorral elkezdődik a menstruációs ciklus is, amely úgymond megzavarja a hormonokat, azok működését. Ha szeretnénk megtudni, hogy a menstruáció okozza-e a fejfájásunkat, akkor erre a legjobb mód, ha naplót vezetünk, és így minden hónapban nyomon követhetjük, hogy esetünkben pontosan mi is váltja ki a fejfájást.

Nagyon sok nő szenved úgynevezett migrénes fejfájástól. A menopauza szakaszába lépő nőknél is igen gyakori ez az egészségi probléma.

A migrénes fejfájásnak nagyon sok kellemetlen tünete van. Akár 2-3 napig is eltarthat a fájdalom, azaz ennyi ideig kínozhatják az érintetteket a tünetek.

A migrénes fejfájásban szenvedő nők körében igen gyakori a fény- és a hangérzékenység, a fejfájdalom, amely általában csak a fej egyik oldalát érinti. A fizikai aktivitás hatására általában súlyosbodik a fájdalom, illetve hányás, émelygés és hányinger is színesítheti a tünetek skáláját.

Mit tehetünk a migrén tüneteinek csillapítása érdekében? Sokféle módszer létezik a szimptómák enyhítésére. Érdemes ezzel kapcsolatban is naplót vezetni, hiszen ez is sokat segíthet a helyes módszerek kialakításában.

Migrénes fejfájás esetén mindenképpen fontolóra kell venni az életmódváltást. A legfontosabb, hogy elkerüljük a kiváltó okokat, például a mértéktelen alkoholfogyasztást és a stresszt. A migrén megelőzésében nagy szerepe van a hidratációnak is. A túlzott kávéfogyasztás és koffeinbevitel is oka lehet a migrén kialakulásának, így jól tesszük, ha erre is odafigyelünk. A relaxációs tréning is segíthet a stressz csökkentésében és a fejfájás enyhítésében.

Ha egészségesen táplálkozunk, akkor elegendő magnéziumot viszünk be a szervezetünkbe. Természetes magnéziumforrásnak számítanak a zöld leveles zöldségek, a diófélék, a gabonafélék. A kutatások kimutatták, hogy a migrénben szenvedő személyek magnéziumhiányosak lehetnek, és hogy a migrénes rohamok során is csak alacsony magnéziumszinttel rendelkeznek. A magnéziumkiegészítők azonban helyreállíthatják az egyensúlyt, és segíthetnek megelőzni a migrénes rohamokat.

A riboflavin vagy más néven B2-vitamin segíti a vörösvértestek képződését, a légzést és az antitestek termelését. Elengedhetetlen a jó egészséghez és a pajzsmirigy aktivitásához. A riboflavin gazdag forrásai közé tartoznak a hüvelyesek, a diófélék, a tojás és a zöld leveles zöldségek. Azok a migrénes személyek, akik három hónapon keresztül riboflavint szedtek, mintegy 50%-os csökkenést tapasztaltak a fejfájás terén, mind annak gyakorisága, mind az intenzitása csökkent.

A koenzim-Q10 egy vitaminszerű anyag, amely részt vesz az adenozin-trifoszfát létrehozásában, amely az emberi test összes sejtjének fő energiaforrása. A teljes kiőrlésű gabonák, az olajos halak és a máj tartalmazza nagyobb mennyiségben. Azok a betegek, akik 3 hónapig fogyasztották a koenzim-Q10-et, a migrén tüneteinek 50%-os csökkenését tapasztalták.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: elengedhetetlen, hangérzékenység, szervezetünkbe, kialakulásának, kialakításában, erőteljesebben, életmódváltást, kávéfogyasztás, vörösvértestek, koffeinbevitel, fogamzásgátlók, csökkentésében, energiaforrása, létrehozásában, fejfájásunkat, fogyasztották, szenvedhetnek, hidratációnak, aktivitásához, megelőzésében, mennyiségben, kapcsolatban, mindenképpen, színesítheti, szabályozása, tapasztalták, kamaszkorral, menstruációs, érintetteket, fejlődéséért, csillapítása, legfontosabb, egészségesen, tapasztaltak, vitaminszerű, enyhítésében, hormonokkal kapcsolatos, orális fogamzásgátlók, ösztrogén fontos, reproduktív rendszer, feladatai közé, pubertás korba, egészségi panasztól, lányokat sokkal, lányoknak azért, kamaszkorral elkezdődik, menstruációs ciklus, menstruáció okozza-e, menopauza szakaszába, egészségi probléma, migrénes fejfájásnak, migrénes fejfájásban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Gizike bar...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  A fenyő nem szép fa, (...)  802 esztendeje, 1222. április ...  802 esztendeje, 1222. április ...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Április 22. a Föld napja,  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Paul David Tripp Április 26  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Ma  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Föld napja április 22  Környezetvédelem  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Életművészet  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Becsüld meg azt amid van,...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Amit átélünk,  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Emlék  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Vannak arcok  Ünnepelj csak 
Bejegyzés Címkék
hormonokkal kapcsolatos, orális fogamzásgátlók, ösztrogén fontos, reproduktív rendszer, feladatai közé, pubertás korba, egészségi panasztól, lányokat sokkal, lányoknak azért, kamaszkorral elkezdődik, menstruációs ciklus, menstruáció okozza-e, menopauza szakaszába, egészségi probléma, migrénes fejfájásnak, migrénes fejfájásban, fizikai aktivitás, tünetek skáláját, migrén tüneteinek, szimptómák enyhítésére, helyes módszerek, kiváltó okokat, migrén megelőzésében, túlzott kávéfogyasztás, migrén kialakulásának, relaxációs tréning, stressz csökkentésében, fejfájás enyhítésében, zöld leveles, kutatások kimutatták, migrénben szenvedő, migrénes rohamok, migrénes rohamokat, riboflavin vagy, vörösvértestek képződését, antitestek termelését, pajzsmirigy aktivitásához, riboflavin gazdag, migrénes személyek, fejfájás terén, intenzitása csökkent, vitaminszerű anyag, emberi test, teljes kiőrlésű, olajos halak, elengedhetetlen, hangérzékenység, szervezetünkbe, kialakulásának, kialakításában, erőteljesebben, életmódváltást, kávéfogyasztás, vörösvértestek, koffeinbevitel, fogamzásgátlók, csökkentésében, energiaforrása, létrehozásában, fejfájásunkat, fogyasztották, szenvedhetnek, hidratációnak, aktivitásához, megelőzésében, mennyiségben, kapcsolatban, mindenképpen, színesítheti, szabályozása, tapasztalták, kamaszkorral, menstruációs, érintetteket, fejlődéséért, csillapítása, legfontosabb, egészségesen, tapasztaltak, vitaminszerű, enyhítésében, táplálkozunk, odafigyelünk, rendelkeznek, úgynevezett, fejfájástól, fejfájásnak, egészséghez, gabonafélék, riboflavint, pajzsmirigy, kellemetlen, menstruáció, követhetjük, fejfájásban, intenzitása, segíthetnek, mértéktelen, tartalmazza, magnéziumot, gyakorisága, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6441
  • e Hét: 31332
  • e Hónap: 62818
  • e Év: 267519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.